Implantat

Implantat

Implantat är nästan alltid den bästa ersättningen om en tand saknas. Undantaget är om du har tandfickor då behandlingen bör undvikas tills tandköttet är helt friskt. Det tar mellan 3 och 6 månader från att implantatbehandling påbörjas tills att implantatkronan är fastsatt.

Innan behandlingen påbörjas undersöks munnen och tandköttet. Tandköttet måste vara helt friskt, utan tandköttsfickor eller inflammation och det får inte heller finnas plack på tänderna. Att etablera god munhygien är viktigt innan implantatbehandling påbörjas. Därefter skickas remiss till kliniken som utför själva operationen då implantatskruven fästs i benet.

Du blir kallad på besök till specialistkliniken som tar specialröntgen på ditt tandben där implantatet ska fästas. Vid nästa besök på implantatkliniken sker operationen. Om du vill får du lugnande innan operationen. Operationen utförs under lokalbedövning och ett tag efter operationen kan du vara öm i området. Implantatet får läka in i 2-6 månader. Därefter kallas du till implatatkliniken som tar bort tandköttet ovanför implantatet och sätter på en läkhätta.

Nu är det dags för att ta avtryck för implantatkronorna. Toppar fästs ovanpå implantaten och med hjälp av röntgen kontrolleras att topparna hamnat på precis rätt plats. Avtryck tas i överkäken och ett i underkäken. Därefter får du bita på en vaxplatta. Läkhättorna sätts på plats. Ungefär 2v senare är kronorna klara och redo att sättas på plats. Efter att kronorna satts fast drar tandläkaren åt dem och lägger plastfyllning så att skruvhålen inte syns.