Krona

Krona

Krona är nödvändigt om en stor del av tanden är borta. Materialet i en krona är mycket hårdare än i en fyllning eftersom det härdas utanför munnen och tål därför större belastningskrafter. Det finns flera typer av kronor. Från början fanns bara klassiska metall-keramiska kronor som kramar sig fast på tanden. Idag finns moderna helkeramiska kronor som går att limma fast på tanden, vilket oftast är en väldigt skonsam metod i förhållande till den klassiska kronan.

Att få en krona på tanden tar två besök. Vid det första besöket formas tanden, antingen enligt klassiskt vis till en kon eller på modernt sätt genom avrundning av vassa kanter. Därefter tas avtryck av överkäken, underkäken och du får bita på en vaxplatta. Tandläkaren tar tandens färg. Därefter skickas avtrycken till tandteknikern som tillverkar kronan. Under tiden du väntar på kronan har du ett tillfälligt plastskydd på tanden.

Vid det andra besöket provas kronan och sätts efter det fast. Höjden justeras och överskott av cementet avlägsnas. Det är viktigt att göra rent bredvid kronor mha tandtråd eller mellanrumsborste.

När en tand formas för krona finns det risk för att tandnerven får inflammation och att tanden behöver en rotfyllning. Risken är som minst om tanden haft fyllningar tidigare och formas för en modern limkrona och som störst om en tand som tidigare inte haft fyllningar formas på klassist vis till en kon. Risken för nervinflammation i det sista exemplet är 20%.