Protes

Protes

Protes är ett bra alternativ när en saknad tand ska ersättas och det inte går att göra broar eller implantat. Det är också ett bra alternativ om patienten har tandköttsfickor.

Det finns olika typer av proteser, tillfälliga proteser, helproteser som ersätter alla tänder, sk lösgom, och metallskeletterade proteser som ersätter några tänder. Tillfälliga proteser som är helt i akryl görs oftast för att ersätta tänder innan den permanenta behandlingen kan genomföras. Att göra en protes tar ca 4 besök.

Vid första besöket formas ev de tänder delprotesen ska hänga på. Därefter tas två avtryck, ett i överkäken och ett i underkäken.

Vid andra besöket provas skelettet och bettet ställs in. På proteser som ska täcka framtänderna kan man i detta steg forma så att läppen faller på ett fint sätt på protesen, detta för att förhindra att överläppen ser insjunken eller uppbullad ut.

Vid tredje besöket provas protesen med plasttänder i. Om dessa sitter bra och har rätt färg och form skickas protesen för pressning.

Vid fjärde besöket är protesen klar och provas i munnen. Vanligtvis behöver den slipas så att passformen blir perfekt. När man får en ny protes behöver slemhinnan vänja sig och bli lite förhårdnad. Det är vanligt att man får skavsår och får man gå regelbundet till tandläkaren som justerar botten på protesen så att skavsåren försvinner.