Lagning

Lagning

Lagning görs på trasiga tänder eller kariesangrepp som är så stora att de gjort ett hål i tandens ytskikt, emaljen, och tagit sig in en bit i tandens inre, dentinet. Små kariesangrepp som ännu inte gjort hål i emaljen räcker oftast att behandla med Natriumflourid, NaF. Detta görs effektivt med att kombinera fluorlackning på klinik med fluortandkräm och fluorskölj hemma.

På morgonen och kvällen borstar du med 2cm tandkräm som innehåller 1450 ppm NaF. Efter borstningen behåller du tandkrämen i munnen och silar den mellan tänderna precis som att det vore fluorskölj i ca 15s innan den spottas ut. Sedan kommer det viktigaste; undvik att skölja ur munnen med vatten, äta eller dricka på 1 timma!

Fluorskölj efter lunch eller när du kommer hem efter dagen. Också här gäller att undvika skölja ur munnen med vatten, äta eller dricka på 1 timma. Om du låter fluoret ligga orört på tanden i en timma så har det större möjlighet att absorberas och göra nytta.

 

Det går bra att laga både med och utan bedövning. Om du är orolig för att det kommer att göra ont, hålet är djupt eller du lätt får ilningar i tanden rekommenderar vi att du tar bedövning innan. Innan sticket lägger vi bedövningssalva. När bedövningen börjat verka sätter tandläkaren ofta ett tandskydd mellan tänderna, det kan spänna lite till en början, ungefär som att ett popcornskal fastnat. Efter detta putsar tandläkaren bort den sjuka delen på tanden och sätter sedan en form kring tanden. Tanden rengörs och fyllningsmaterial läggs på tanden. Därefter lyser tandläkaren med en UV-lampa för att fyllningen ska stelna. Formen lyfts bort och fyllningen putsas.

Om det är en riktigt stor del av din tand som är skadad passar en krona bättre än en lagning. Läs gärna mer på vår sida om kronor.